Integrated Reporting, duurzaamheid verankerd

Duurzame productie, circulaire economie, terugdringen CO2 footprint, maatschappelijk verantwoord ondernemen, diversiteit, allemaal topics in menig boardroom. Of zouden dat moeten zijn. Met de akkoorden van Parijs en Kyoto staat duurzaamheid en het terugdringen van de eigen ecologische footprint hoog op de agenda. Het belang is evident: we hebben maar één aarde en daar moeten we het mee doen. Steeds meer stakeholders, of het nu afnemers, personeel, toeleveranciers, maatschappelijke organisaties of vermogensverstrekkers zijn, zijn geïnteresseerd in de visie op en de ontwikkelingen van een duurzame waardecreatie van ondernemingen. Ondernemingen die hierover transparant zijn hebben een streep voor op ondernemingen die dit (bewust of onbewust) niet zijn. Dat levert onder meer concurrentievoordeel op en geeft een betere kans op het aantrekken van personeel en kapitaal. Maar hoe maak je de verkleining van de ecologische footprint en de verduurzaming van de onderneming meetbaar en zichtbaar? Het invoeren van een Integrated Report is één van de mogelijke antwoorden.

In een Integrated Report worden financiële en niet-financiële informatie gecombineerd. Een combinatie van het jaarverslag, de jaarrekening en het duurzaamheidsverslag derhalve. Dit is geen nieuwe Zuidas hype, maar een goed instrument om structureel met stakeholders te communiceren.

Een traject om te komen tot een Integrated Report begint met het eigen waardecreatie proces. Wat is de impact van de onderneming op duurzaamheidsvraagstukken? Wat is belangrijk voor de stakeholders en waar wil je als onderneming een positief verschil maken? Een volgende stap is het maken van een foto van je huidige footprint en het stellen van concrete doelen op korte en middellange termijn. Een koppeling van de eigen duurzaamheidsdoelen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de UN wordt door de EU en de AFM aanbevolen.

Een vertaling van de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming naar KPI’s en vervolgens het doorlopend meten van die KPI’s maakt het effect zichtbaar en geeft indicatoren voor bijsturen. Voor het verder ontsluiten van informatie kan BI tooling worden ingezet. Meten is weten. Voor veel KPI’s zijn algemene standaarden ontwikkeld (bijvoorbeeld de GRI) zodat een organisatie én niet het wiel hoeft uit te vinden én zich kan vergelijken met anderen. Daar waar algemene standaarden niet voorhanden zijn zal je die intern moeten definiëren.

Integrated Reporting is niet nieuw. Veel beursgenoteerde ondernemingen publiceren hun strategie en financiële en niet-financiële doelstellingen en resultaten al gecombineerd. Weldra zullen andere ondernemingen (willen) volgen, enerzijds omdat ze als toeleverancier gevraagd worden naar hun prestaties, anderzijds ook uit eigen overtuiging en kracht.

Wij zien dat het uitbrengen van een Integrated Report ook een intern effect heeft. Het proces rondom het Integrated Report leidt tot het meten van niet-financiële KPI’s. Het door middel van dashboards ook intern de voortgang van de KPI’s zichtbaar maken, helpt de interne betrokkenheid te vergroten.

In onze praktijk zien we dat een Integrated Report traject naast visie ook doorzettingsvermogen nodig heeft. Het vraagt om een projectmatige aanpak, waar we graag bij helpen.

Harry van Eck

Plaats een reactie