Automatisering DC in de Food Retail: Waarom interessant en wie helpt hierbij?

Kijk naar buiten door je autoraam op de snelweg en de kans is groot dat je een bouwdepot ziet voor de aanleg van een nieuw DC. Reden is dat er flink geïnvesteerd wordt in ontwikkeling van nieuwe DC’s. Vastgoedverlener Savills laat dit ook zien in een onlangs gepubliceerd rapport over investeringen in nieuwe DC’s in Nederland. 2017 laat een groei zien van 20% – 25% in vergelijking met 2016. Daarnaast is de groei in oppervlakte (m2) ook significant hoger ten opzichte van afgelopen jaren.

Savills World Research: Ontwikkeling investeringen/oppervlakte DC’s in NL
BLOG1

Naast de groei in m2 is er ook een groei zichtbaar in investeringen in automatisering. In vergelijking met 2015 steeg de omzet met 3,4% in 2016 van de 20 grootste bedrijven op het gebied van ‘Material Handling’, aldus het Modern Materials Handling Magazine. Deze mondiale groei in automatisering is ook terug te zien in de Food Retail en E-commerce branche in de Benelux. Onder andere PLUS, JUMBO, HOOGVLIET, AH, BOL.COM en WEHKAMP openen de komende jaren volledig geautomatiseerde DC’s. Waarom is dit interessant, wie realiseert deze automatisering en waar valt de meeste winst te behalen?

Top 20 bedrijven binnen Material HandlingBlog 2

Belangrijk aspect waarom automatisering interessant is te relateren aan een reductie in FTE’s. Personeelskosten vormen met gemiddeld 60% (S. Emmett, 2005) de grootste kostenpost voor DC’s. Daarnaast blijven de lonen de komende jaren flink stijgen (TLN CAO met 10%, 2017-2019). Ander punt is verhoging van productiviteit en beperking van het aantal pick fouten wat leidt tot een hogere picking accuracy en daarmee lagere kosten.  Jan Brouwer, algemeen directeur van PLUS: “Een volledig gemechaniseerd DC zorgt voor een substantiële kostenreductie. In deze competitieve branche is dat belangrijk voor de concurrentiepositie van PLUS in de toekomst.”

Laatste punt is de groei in complexiteit in het Food Retail landschap. Meer vraag naar verschillende producten, de groei van ‘dagverse’ producten, snellere belevering en ‘Omni Channeling’ zijn enkele trends waar supermarkten op in moeten spelen. Tezamen met de vraag naar een steeds hoger service level maakt dat het voor een DC complexer om aan de eisen te voldoen.

De nieuwsberichten op onder andere logistiek.nl bevestigen ook de groei in geautomatiseerde DC’s tussen nu en 2020 en geven een goed beeld welke partijen de automatsering realiseren. Het relatief kleine Duitse Witron zal een groot deel hiervan voor haar rekening nemen en  is daarmee een belangrijke partner voor Food Retail in de Benelux. Onder andere HOOGVLIET, JUMBO en PLUS heeft het bedrijf onlangs aan haar portfolio toegevoegd. De bouw van het AH magazijn in Zaandam wordt door het Nederlandse Vanderlande gerealiseerd.

 Automatisering warehouses: wie doet het met wie?Blog 3
Er zijn verschillende gebieden waarin geautomatiseerd kan worden. Op basis van onderzoek van RGP worden de volgende vier gebieden van automatisering binnen Food Retail DC’s onderscheiden:

  • Ontvangst en opslag van inbound pallets in de hoogbouw;
  • Depallatizering van pallets naar cases;
  • Opslag van cases in crates or totes;
  • Automatisering van het pick proces.

In het meest arbeidsintensieve proces, het orderpicken is dan ook het meeste winst te halen. Ongeveer 40% van de personeelskosten gaan op aan dit proces (S. Emmet, 2005). De mechanisatie van dit proces (goods-to-man, of gemechaniseerde collo-stapeling) is dan wel de meeste complexe vorm van mechanisatie. Eenvoudigere vormen van optimalisatie, zoals batch picking kunnen ook een overweging zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s