Inside Out Data Management (voor hardlopers)

Als enthousiaste herintreder in het hardlopen participeer ik sinds een paar weken op zaterdag ochtend aan een looptraining bij een enthousiaste loopgroep in de voorbereiding voor een hardloop evenement.

Bij deze training kom je uiteraard in gesprek met je trainingsmaatjes en ook over het onderwerp sporthorloge. 80-90% van de lopers (ok – deze groep is niet helemaal representatief voor ‘de gemiddelde loper’) draagt er een. Dat horloge (soms telefoon) houdt vervolgens allerlei details van de training bij. Mijn specifieke horloge houdt naast afstand, snelheid, cadans, ground contact time, hartslag en nog allerlei ander dingen zoals laps (ronden) bij.

Het interessante van deze training is dat we op een gegeven moment een aha-beleving hadden over het starten/stoppen van de hele training dan wel een deel van de training (op mijn horloge aangegeven als lap).

Vanuit Data Management redeneren we eigenlijk altijd vanuit een geformuleerde informatiebehoefte, liefst ook nog eentje die we rechtstreeks aan de strategie of missie van de organisatie kunnen koppelen. Vanuit die informatiebehoefte leiden we de gegevens af die noodzakelijk zijn om aan deze informatiebehoefte te voldoen en richten we vervolgens zowel de processen als de datakwaliteitscriteria in. Dit moet waarborgen dat enerzijds op betrouwbare wijze aan de huidige informatiebehoefte wordt voldaan en anderzijds dat de invulling van de informatiebehoefte zodanig flexibel is dat ook veranderingen ook meegenomen kunnen worden.

Deze methode kan ook worden toegepast op mijn hardloopactiviteiten. Mijn doel is om de geplande loop succesvol af te ronden, het liefst in een schappelijke tijd. Ik wil dus in de loop van de periode van voorbereiding kunnen zien in hoeverre ik op schema ben om straks in december (… het is nu eind november … ) de afstand te kunnen halen. Mijn informatiebehoefte is -voor mij- helder: afstand (toenemende afstand bij dezelfde snelheid), mezelf niet opblazen (= hartslag), snelheid (toenemende snelheid bij gelijke hartslag). Om dat zinvol te kunnen meten moet ik op tijd de start, stop en lap knoppen indrukken. En die nare hartslagband dragen.

Hoe interessant om vast te stellen:

 • dat mijn sporthorloge zo veel meer vastlegt dan ik feitelijk gebruik;
 • dat ik de elementaire handelingen waar we vanuit data management zoveel nadruk op leggen [specifiek: start/stop/lap of hartslagband omdoen] zelf eigenlijk moeilijk vind om uit te voeren en dat dientengevolge regelmatig ook niet gedaan heb – en daarin ben ik niet alleen;
 • dat ik eigenlijk helemaal niet naar de gegevens van mijn horloge kijk, maar mijn voortgang baseer op professional judgement (het gaat goed!);
 • en in tegenstelling tot mijn geëxpliciteerde informatiebehoefte ik inmiddels erg geïnteresseerd ben om mijn ‘ground contact time’ te verlagen.

Hoe trouw ook in de leer als Managing Consultant Datamanagement, informatiebehoefte is en blijft sterk aan veranderingen onderhevig. De gegevensvastlegging moet dit dan ook mogelijk maken. Het tweede interessante is dat ik waarschijnlijk nog veel meer ‘hardloopstuurinformatie’ af kan leiden van de gegevensvastlegging van mijn telefoon.

Wat kunnen we hieruit meenemen naar de datamanagement in relatie tot informatiebehoefte in een organisatie? Een duale benadering:

 • datamanagement beginnen vanuit de bedrijfsstrategie en vastgestelde informatiebehoefte en dan terugwerken naar elementaire vastleggingen;
 • vanuit de vastleggingen opwerken naar interessante stuur-informatie. Het is zo zonde om alle bestaande vastleggingen te negeren! Iemand heeft daar over nagedacht dus er zit een redenatie achter.

Een ‘inside-out’ benadering pur sang waarbij de combinatie ongetwijfeld verfrissend kan zijn. En in dit geval hopelijk zorgt dat ik de geplande Halve Marathon in een PR ga afwikkelen!

Een gedachte over “Inside Out Data Management (voor hardlopers)

 1. Frank 12/21/2017 / 8:03 am

  Leuke vergelijking Rolf.
  Ga je de halve lopen tijdens de CPC?
  Komende uit de school van Egbert Dijkstra, betoog ik ook altijd dat je begint met een explicite en rationale reden ( lees het moet aansluiten bij de doelen van de organisatie). Vervolgens leert de ervaring dat het hebben van de gegevens ( soms lijken ze overbodig) icm nieuwsgierigheid je hele nieuwe inzichten oplevert die de daadwerkelijke vernieuwing op gang brengt. Het vraagt steeds weer veel overtuigen om veel gegevens vast te leggen. ook al wordt die database dan zo groot ( wat is eigenlijk het probleem daarvan). Hoe vlieg jij dat aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s