Organiseren van IC; valkuilen en kansen

Onderzoek door de CEB, een Amerikaanse onderzoeksinstelling, toont een rechtstreekse relatie tussen managementaandacht en de kans dat een risico zich voordoet. Ook is geanalyseerd hoe managers hun aandacht verdelen over soorten risico’s.

Daaruit kwam naar voren dat managementaandacht voor het onderwerp ‘strategische veranderingen’ slechts 6% was, terwijl grote risico’s zich daar juist het vaakst voordoen (86%). Aan ‘financial reporting risks’ besteedt het management maar liefst bijna 40% van zijn tijd, terwijl de kans dat zich daar een groot risico voordoet slechts 2% is.

“..It is clear that the risk agenda in many companies is being driven by meeting the demands of the regula­tor rather than meeting the demands of the business and its shareholders. Until this changes and there is a proper focus on strategic risk management and embedding risk into the strate­gic and operational decision-making processes…”

Door ten behoeve van externe toezichthouders ‘lines of defence’ te organiseren met interne- en externe audits ligt het risico op de loer dat de echte risico’s over het hoofd worden gezien, lijnverantwoordelijkheden in de staf blijven belegd en daarmee vooral wordt gebruikt om externe toezichthouders tevreden te stellen met focus op documentatie.

Hoe los je dit op? Het vereist focus op gezamenlijk optrekken vanuit het management, capaciteit structureel en met een positieve overtuiging (‘mindset’) inzetten op het structureel doorlopen van een vijftal stappen en de bewustwording dat het lijn management verantwoordelijk blijft voor haar processen en beheersmaatregelen.

Picture IC blog1

Lees meer in de white paper ‘Organiseren van internal control; valkuilen en kansen’ waarin wordt ingegaan op de wijze waarop internal control succesvol kan georganiseerd gekoppeld aan strategische doelstellingen.          

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s