IFRS 15: onderschatting ligt op de loer: verplicht vijf stappenplan de angel

imagesCA92SZBDHet verplichte vijf stappenplan in de nieuwe IFRS 15 standaard voor het nemen van omzet leidt tot extra inspanning van organisaties voor wie dat van toepassing is. Aantoonbaar moeten de organisaties bewijzen dat de vijf stappen zijn doorlopen en  verankerd zijn in de financiele rapportage processen.

  • Stap 1: Identificeren van het contract met een klant
  • Stap 2: Identificeren en separeren van de prestatieverplichtingen
  • Stap 3: Bepalen van de transactieprijs
  • Stap 4: Alloceren van de transactieprijs naar de individuele prestatieverplichtingen
  • Stap 5: Omzet verantwoorden als aan prestatieverplichtingen is voldaan doordat de zeggenschap / ‘control’ is overgedragen aan de klant

Het stappenplan is op zichzelf logisch en praktisch maar daar ligt het probleem niet. Het probleem ligt hem in de kwantiteit en diversiteit van soorten omzet en/of klantcontracten. Ook hier geldt waarschijnlijk de 80/20 regel:

80 % van de inspanning zal liggen in 20% van de contracten.

IFRS 15 / US GAAP ASU 2014-09-Topic 606
Op 28 mei j.l. is de nieuwe richtlijn IFRS 15 uitgekomen: ‘Revenue from contracts with customers’. Hiermee is een proces afgerond welke in 2008 is begonnen met als belangrijkste doelstelling de vergelijkbaarheid en eenduidigheid van omzetverantwoording te verbeteren.  Aangezien de richtlijn zowel onder IFRS als onder US GAAP wordt ingevoerd (identiek!) wordt het ‘omzet-speelveld’ in een klap een stuk overzichtelijker. Het effect op de cijfers zal naar verwachting bij Amerikaanse bedrijven groter zijn dan bij Europese bedrijven maar de inspanning om te voldoen aan de nieuwe richtlijn zal naar verwachting even groot zijn. Bedrijven orienteren zich momenteel op de gevolgen van de invoering van IFRS 15 of US GAAP ASU 2014-09-Topic 606 voor het nemen van omzet voor hun organisatie. De nieuwe IFRS standaard moet zijn doorgevoerd in jaarrekeningen waarvan het boekjaar start na 1 januari 2017. Die ingangsdatum van 1 januari 2017 lijkt nog ver weg, maar is dat ook zo?

Transitie
De standaard schrijft eerdergenoemd vijf stappenplan voor die een leidraad geeft wanneer en wat je als omzet moet verantwoorden. Als het omzetgetal onder toepassing van de nieuwe richtlijn afwijkt van de huidige situatie dan moet je rekening houden met een transitieperiode van twee jaar.

Het kan zijn dat de invoering geen directe impact op het te verantwoorden omzetgetal heeft, maar dan nog is er tijdens de transitieperiode werk aan de winkel: het simpele feit dat de omzet geen gevolgen ondervindt zal met een assessment aangetoond moeten worden. Wat in ieder geval wel aangepast moet worden zijn de toelichtingen in de jaarrekening. Dat kan vervolgens weer leiden tot aanvullende informatiebehoefte uit systemen en processen.

In de situatie dat het omzetgetal wel gaat veranderen geeft dat een aanvullende dynamiek: de overgang naar de nieuwe standaard kent een keuzevrijheid in transitiemethode:

  1. de full retrospective approach
  2. cumulative effect at the date of adoption

De keuze voor een transitiemethode moet nog dit najaar (!) gemaakt en gecommuniceerd worden. Als wordt geopteerd voor de ‘full retrospective approach’ dient voor de twee voorliggende jaren zowel op de oude wijze als onder toepassing van de nieuwe standaard gerapporteerd te worden. Dat impliceert duaal rapporteren en daarmee registreren. Dan heb ik het alleen nog maar over het eindgetal. De impact op ratio’s, gesegmenteerde informatie, andere aan de omzet gerelateerde zaken zoals incentive en bonus afspraken, te herziene forecasts, het aanpassen en toepassen van systemen, processen, controls en manuals en bijkomende personele consequenties (communicatie/aanpassing werkwijzen), enzovoorts zal een uitdaging vormen. En uitdagingen kan je maar beter in een zo vroeg mogelijk stadium het hoofd bieden. De ‘cumulative effect at the date of adoption’ methode lijkt minder intensief en daardoor aanlokkelijker, maar geeft gebruikers van de jaarrekening minder inzicht in de effecten van de invoering van IFRS 15. Echter: minder inzicht maakt investeerders kopschuw, bovendien: wat doet de concurrentie?

Onderschatting ligt derhalve op de loer, dus zorg dat je nog dit najaar zicht hebt op de impact van IFRS 15, zodat je bovenste regel in je resultatenrekening geen heet hangijzer wordt die je nog een paar jaar achtervolgt!

Volg onze webcast op 22 september (engelstalig) om meer te weten over IFRS 15 en de impact op uw organisatie of luister een eerdere opgenomen webcast af over IFRS 15

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s