De hond met de TomTom: Competitive Return on Data:

20140404-091213.jpg
Het vakgebied onder de verzamelnaam ‘Integrated Data Governance’ draait om het laten renderen van data voor organisaties in brede zin des woords. Data wordt gezien als ‘asset’ waarin wordt geinvesteerd ten einde een van tevoren bepaald rendement te kunnen behalen.

De hond met de TomTom
Een cruciaal element wat onvoldoende aandacht krijgt in deze is de factor ‘mens’ of ‘cultuur’ bij het laten renderen van data. Een hond met een TomTom zal geen betere beslissingen gaan nemen als gevolg van de TomTom: indien de eigenaar van de hond het wel gebruikt, zal de investering in de TomTom gaan renderen.

Organisaties kunnen zich onderscheiden door beter en gestructureerder met de hen beschikbare data om te gaan en daarmee concurentievoordeel te behalen. De kosten van data beheer zijn de afgelopen jaren exponentieel toegenomen en voor de organisaties die er goed mee omgaan, de (potentiele) opbrengsten ook.
Bij veel organisaties echter zijn de kosten van data sneller gestegen dan de opbrengsten. De beoogde betere besluitvorming en het concurentievoordeel houden beperkte tred met de hogere kosten.
Wanneer we de Profit & Loss van Data onder de loep nemen dan onderscheiden we een aantal deelgebieden.

Aan de (potentiele) profit kant:
• Betere besluitvorming
• Concurentievoordeel

Aan de Kosten kant:
• Data security and integrity
• Compliance and regulation
• Data Infrastructure and Storage

Deze elementen zijn met elkaar verbonden en vormen samen het vliegwiel van data voor organisaties. Hier geldt wel het principe van de zwakke schakel: Indien één van de elementen onvoldoende is ontwikkeld, heeft het grote gevolgen voor de andere gebieden.

Eenzijdige aandacht voor één van de deelgebieden leidt tot een waarschijnlijk falen van het systeem als geheel.

Voorbeeld I: regulatory compliance met bijvoorbeeld de privacy wetgeving leidt tot een eenzijdige aandacht van het privacy element van data terwijl die aandacht ook zou kunnen worden gebruikt om te investeren in betere besluitvorming.

Voorbeeld II: Recente Cyber aanvallen op systemen van organisaties leiden tot veel aandacht voor het herstellen en voorkomen van deze gebeurtenissen terwijl naar de kwaliteit van de beschermde data niet meer wordt gekeken.

Voorbeeld III: Besloten is om de beschikbare data met behulp van BI tools en analytics beter te gaan gebruiken en daar alle pijlen op te richten terwijl de betrouwbaarheid en intergriteit van de data op basis waarmee wordt gewerkt alleszins onzeker is.

Vakgebied Integrated Data Governance

Integraliteit wordt ook bepleit door Rudy Voet in zijn bijdrage aan dit blog: Return on Data: Zonder-integraliteit altijd een ‘negative return’!

Het vakgebied íntegrated data governance streeft een hogere return on data na door geintegreerd het data universe van organisaties in kaart te brengen en te ‘besturen’. Alleen op deze wijze kunnen organisaties het ‘data vraagstuk’ de baas: sterker nog, laten renderen! Dit betekent dat de huidige verzuiling op dit gebied binnen organisaties moet worden gestopt en multi-disciplinaire teams moeten samenpwerken om het data vliegwiel te laten draaien.

Veel hondeneigenaren, zelfs met een TomTom, lopen gewoon echter elke dag het zelfde rondje…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s