Return on Data: Zonder integraliteit, altijd een negative return

masbangoEr kan geen data kwaliteit zijn zonder data integraliteit.  Het lijkt weer typisch zo’n zinnetje uit een theorieboekje ver van de praktijk. Natuurlijk is het een voorwaarde voor het bewaken van de kwaliteit van data dat daarbij een integrale visie en daarop gebaseerde besturing is ingericht. De praktijk is weerbarstig: Hoe komt het dat we zo vaak het tegenovergestelde zien?

De praktijk
Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om te zien dat de commerciële afdelingen gebruik maken van hun eigen klantgegevens, soms zelfs heeft iedere accountmanager zijn eigen notities. Ook indien we bijvoorbeeld risico’s inschatten voor het ontwikkelen van een nieuwe product of dienst, zetten we laag in en schatten we de marktmogelijkheden ruim. Maar willen we een financiële waardering geven aan ons ontwikkelwerk dan waarderen we laag om de kosten niet te hoog te laten lijken.

Rooskleurig
Voor aandeelhouders laten we graag een rooskleurig beeld zien en proberen we de accountants daar een bevestiging te laten geven. Maar de voorspellende waarde van gecertificeerde jaarrekeningen is in werkelijkheid niet erg hoog.De waarde van data neemt toe naar mate we deze data weten te gebruiken voor het besturen en beslissen bij allerlei aspecten van de bedrijfsvoering. Dat houdt in dat er twee eisen worden gesteld:-

  1. De data moet van voldoende kwaliteit zijn
  2. Het gebruik van de data moet goed zijn ingericht. In zijn algemeenheid gaat het dus om het kunnen maken van goede voorspellingen als grondslag voor het nemen van besluiten.

Voorspellen
Het voorspellen hangt weer samen met het kunnen modelleren, zodat projecties gemaakt kunnen worden. De kwaliteit van het model (of dat nu een planning is, een budget of een mathematisch model) is dan afhankelijk van de kwaliteit van de voor dat model gebruikte data. Daarna hangt de uitkomst van de voorspelling af van de data die gebruikt wordt voor het voorspellen (garbage in is garbage out).

Integrale visie
Daarom is het een voorwaarde voor het bewaken van de kwaliteit van data dat daarbij een integrale visie en daarop gebaseerde besturing is ingericht. Immers, wanneer we bijvoorbeeld voor de besturing van human capital uitgaan van personeelsvermindering voor noodzakelijke kostenreductie, maar vanuit een visie op marktontwikkelingen en dienstontwikkelingen uitgaan van een groei met meer diensten en personeel, dan klopt er duidelijk iets niet in de modellen en/of de bij de modellen gebruikte data.

Werk aan de winkel!

Een gedachte over “Return on Data: Zonder integraliteit, altijd een negative return

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s