The power to predict! Invitation to a new Dialogue…

afbeelding%20future‘PREDICT: Understanding the bigger Picture by Reflecting on what we see using an Evolutionary perspective building on Discipline stimulating Intuition and Creativity and by escaping the Truman Show’.

De eerste dagen van 2014 zitten er weer op. Hoog tijd om de uitnodiging op te pakken die Arthur Izeboud wegschreef in zijn Nyenrode column ‘vooruitblikkende governance op de risico’s van de toekomst’, ook in een Engelse versie gepubliceerd op E-Dialogue. Zoals hij al stelde: Met de kennis van achteraf is het altijd gemakkelijk oordelen. Dan weet je precies waar het fout ging, of juist goed ging. Dus laten we eens – in plaats van terug te blikken – een poging wagen om vooruit te blikken.

Minority Report
In de film Minority Report is er sprake van een eenheid Pre-Crime Investigation, waar de recherche toekomstige misdaden op het spoor komt door gebruik te maken van een (bijna) feilloos ontwikkeld toekomstgericht Intelligence Systeem. Dan spreken we overigens over 2054. Duurt nog even….

Tja voorspellen blijft moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. Maar is dat nu echt zo? Zouden we het beter kunnen doen en wat is er dan voor nodig? Nou ga ik jullie hier niet een jaarhoroscoop presenteren. Ook ik heb geen glazen bol en hou me liever bij de werkelijkheid. Maar toch, hoe kun je als organisatie ervoor zorgen dat je vooruit kijkt? Dat je beter bent toegerust voor de toekomst? En misschien ontdekkingen doen die anderen nog niet op het spoor zijn. In de komende artikelenreeks gaan we onderzoeken wat daarbij komt kijken en wat er voor nodig is. We nemen met jullie een duik in een aantal aan dit onderwerp gerelateerde thema’s.

‘..to Predict?’ What’s in the name? Een poging om de betekenis van dit woord te ‘spellen’.

‘Getting the bigger Picture
Het begint met het krijgen van een betere kijk op het grotere geheel. Om te weten waar het naar toe gaat met de wereld om ons heen, maar ook met je eigen organisatie moet je eerst zicht krijgen op de context van alle ontwikkelingen. Dat lukt je niet als je focust op je eigen wereld alleen. Dus: ken je bedrijfsmodel en zie hoe gevoelig dit is voor ontwikkelingen in de buitenwereld. Maar daarmee ben je er natuurlijk niet.

Reflect on what you see’
Realiseer je dat de waan van de dag niet de belangrijkste oorzaak is van veranderingen. Het is altijd belangrijk om een spade dieper te gaan: ‘What lies beneath’.  Wat is er onderliggend aan de feiten en waarnemingen aan de hand? Dat kan alleen maar door te reflecteren; afstand te nemen en op zoek te gaan naar de waarheid achter de werkelijkheid. Dan pas heb je de echte dingen te pakken die er toe doen.

‘No revolution, but Evolution
Een van de kenmerken van onze wereld  – je kunt het in veel boeken nalezen – is dat de toekomst al zichtbaar is in het heden. Wij denken altijd in quantumsprongen en revoluties, maar dat is niet zo. Darwin had het al over de evolutietheorie en op die manier moeten wij leren kijken. De moeite waard dus om te ontdekken hoe we de ‘tekenen aan de wand’ kunnen leren te lezen en op die manier op het spoor kunnen komen van de toekomst.

‘Build on Willpower & Discipline
Het kennen van de toekomst is niet alleen een kwestie van goed om je heen kijken en interpreteren. Het is ook een kwestie van het helder maken van je eigen keuzes en verlangens om deze vervolgens tot werkelijkheid te brengen. Visionairs gingen je reeds voor: Build Your Own Dream (tegenwoordig de naam van een Chinees automerk – echt waar!). Meestal krijg je die niet cadeau en moet je volharden. Niet voor niets spreekt men van 20% inspiratie en 80% transpiratie. Willpower en Discipline zijn daarvoor hard nodig en maken het verschil. Wees je eigen voorbeeld en creeer je eigen toekomst.

‘Not thinking, but Intuition comes first.’
Belangrijk om daarbij onze intuitie beter te benutten. Het buikgevoel dat altijd veel sneller van begrip is dan onze ratio, al denken we van niet. Het gebruiken van intuitie kun je leren en helpt je verder om de keuzes en afwegingen te maken die nodig zijn om een scherper beeld van de toekomst te krijgen.

‘Be Creative.’
Voor het bedenken van nieuwe oplossingen en het vinden van antwoorden op nog niet gestelde vragen is het van belang om de creativiteit in organisaties te stimuleren. Nodig om nieuwe oplossingen te bedenken. Maar ook van groot belang om voldoende op vernieuwing en innovatie af te kunnen stemmen als motor van toekomstige groei en ontwikkeling.

Life is not a Truman Show!
The Truman Show was het verhaal van een reality-TV serie waarbij de hoofdpersoon dacht dat hij zijn eigen leven leefde, maar feitelijk zonder het te weten als TV ster in een denkbeeldige wereld rondliep. En daar uiteindelijk achterkwam en ontsnapte.

Ook onze toekomstvoorspelling is – hoe kwalitatief goed deze ook tot stand is gekomen – een beperkte voorstelling van de werkelijkheid. En dus onderhevig aan verandering. Het volgen van die veranderingen en het op het spoor komen van de strategische onzekerheden die voor ons van belang zijn is een belangrijke voorwaarde om de voorspelling op het juiste spoor te houden. Dus misschien moeten we eens willen ontsnappen aan die goeie oude PDCA cyclus!

Daarmee hebben we de uitdaging voor the Power to Predict helder in de onderwerpen:
Getting the Bigger                Picture by
………………………………….Reflecting on what we see
………………..Using an         Evolutionary perspective
…………..Building on           Discipline
…………Stimulating             Intuition and
………………………………….Creativity
and by escaping the            Truman Show

De komende tijd gaan Arthur Izeboud en ik op zoek naar antwoorden op deze thema’s. En onderzoeken of we daarmee ook daadwerkelijke de juiste deelgebieden bij de kop hebben. Soms vanuit onze eigen beschouwing, maar ook door met anderen in gesprek te gaan en te horen hoe zij daar over denken. We zijn benieuwd welke inzichten we op het spoor komen en onze ‘Power to Predict’ vergroten!

Deze blog is opgesteld op persoonlijke titel door Jacques Vervuurt, bestuurslid van de Vereniging van Registercontrollers en zelfstandig werkzaam bij In2Governance.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s