Ethical Sourcing, willen of moeten?

imagesCAKB1CD0Goh beste……, waarom….?

Afgelopen week hebben we weer een RGP dialoogsessie gehad, Ethical Sourcing en third party compliance. 10 professionals werkzaam bij zeer uiteenlopende organisaties zijn bij elkaar gekomen om te discussiëren over Ethical Sourcing.  De avond werd geopend met de vraag of iemand zeker weet dat hij de afgelopen periode géén plof kip heeft gegeten. Al snel kwam iedereen tot de conclusie dat die vraag niet bevestigend kan worden beantwoord. Je hebt immers geen inzicht in de gehele keten, de slager zegt ‘eerlijk’ vlees te verkopen maar hoe weet jij dit als consument?

Na een korte inleiding werd aan alle deelnemers gevraagd om hun organisatie een cijfer te geven op de schaal van 1 tot 10 hoe zij vinden dat hun organisatie omgaat met Ethical Sourcing.  Iedereen gaf een korte toelichting over het soort onderneming waar zij werkzaam zijn en hoe daar om wordt gegaan met sourcing. Door de diversiteit aan organisaties, productie maatschappijen, financiële instellingen, dienstverleners en een energie maatschappij ontstond er een zeer breed beeld bij Ethical Sourcing. Hoever gaat de verantwoordelijkheid van een energie maatschappij bij het achterhalen van de oorsprong van de grondstoffen voor hun centrales? Moet een pensioenmaatschappij bepaalde beleggingen afstoten indien er discussie ontstaat over het ethisch handelen van die belegging? Wat kan een dienstverlener doen in hun inkoopbeleid, is een milieuvriendelijk leaseautobeleid het maximaal haalbare?  Uiteindelijk varieerden de cijfers van een 4 tot een 8 met een gemiddelde van net onder de 7. Op zich een nette score maar al snel ontstond er een discussie over wat is de norm, hoe kun je iets toetsen?

Veel financials willen een harde norm hebben waar aan zij kunnen toetsen, hier doet zich echter al een belangrijk issue voor, wanneer is iets ethisch juist en is onze norm wel de juiste? Is het ethisch om te zeggen dat iemand van 14 jaar op de Filipijnen maximaal 12 uur per week mag werken om een bijdrage in het levensonderhoud van zijn familie te voorzien?

Een goed voorbeeld van het opleggen van een norm is de Dodd Frank Act. Het is algemeen bekend dat met de opbrengsten van de mijnbouw in de Democratische republiek Congo en omliggende regio’s terrorisme wordt gefinancierd, dat er sprake is slavernij en structurele kinderarbeid. Toch namen de betrokken partijen in markt geen verantwoordelijkheid voor deze misstanden. Door invoering van de Act is het voor Amerikaanse bedrijven nu verplicht geworden een verklaring bij de Securities and Exchange Commission te publiceren waarin zij aangeven of er wel of geen mineralen uit desbetreffende regio  in hun producten zijn verwerkt. De mineralen waar het hier om gaat worden verwerkt in alle producten die een chip bevat, in de automotive industrie m aar ook in de chemische-  en farmaceutische industrie. Zie hier voor meer informatie

Op dit moment is dit alleen wetgeving voor publiek geregistreerde bedrijven in Amerika maar er gaan steeds meer stemmen op om vergelijkbare wetgeving in Europa door te voeren. Wat door veel organisaties wordt vergeten is dat wanneer jij een partner in de keten bent tussen de mijn en diegene die het op de markt brengt u onherroepelijk de vraag zult krijgen of jij  wilt verklaren imagesCA30S1S3dat jouw producten vrij zijn van conflict mineralen! Het is dus zeker niet alleen een probleem voor de partij die het product op de markt brengt, voor alle partijen in de gehele keten heeft het grote gevolgen. Van jou wordt verwacht dat je een uitspraak doet over jouw leveranciers. Kun je dit? Deze verantwoordelijkheid ten aanzien van leveranciers geldt niet alleen voor conflict mineralen maar uiteindelijk voor alle leveranciers wanneer je als organisatie een standpunt inneemt op gebied van Ethical Sourcing.

Bijzonder aan de wetgeving is dat er geen sanctie aan is gekoppeld. De verwachting is dat de publieke opinie een dusdanige invloed op deze bedrijven gaat hebben dat zij hun handelen gaan aanpassen.

Dit zorgde voor een discussie binnen de groep, is die opinie sterk genoeg, hoe reageert een marktleider in een keten, heeft de crisis invloed op het gedrag van de consument? Hoeveel is men bereidt te betalen voor ethisch verantwoord gemaakte kleding?  Kledingketen Primark heeft in Engeland een prijs gewonnen voor hun ethisch inkoopbeleid. Vooral de manier waarop zij hun leveranciers verplichten om hoe om te gaan met arbeidsrecht en omstandigheden in de kledingfabrieken in Azië.  Desondanks ging het hier fout, begin dit jaar stortte een kleding fabriek in Bangladesh in waarbij meer dan 1100 mensen om het leven kwamen. Primark was een van de grootste afnemers uit deze site. Aankomende tijd gaat Primark in Nederland diverse nieuwe vestigingen openen, zullen zij minder succesvol zijn door het schandaal in Bangladesh?

Uiteindelijk was de groep vrij eensgezind in de mening dat ook die bedrijven, die het ‘niet’ interesseren, over stag zullen gaan omdat ze wel degelijk hinder zullen gaan ondervinden van de ‘blame and shame’ die hier bij hoort. Een kanttekening die nog geplaatst kan worden was dat veel van de aanwezige van mening was dat je als organisatie maar beter niet te uitgesproken naar de buitenwereld kan zijn over je Sourcing en MVO beleid omdat dan het risico groter is dat wanneer er iets fout gaat de media je hier extra hard op zult worden afgerekend. Onderzoekers en journalisten zullen niet aarzelen om een aanleiding aan te grijpen om uitgedragen beleid dat niet wordt nageleefd aan de kaak te stellen. Zie ook het artikel van Ronald Jager

De sessie heeft er voor gezorgd dat bij de deelnemers een nieuwe kijk op het onderwerp is ontstaan. Het gaat veel verder dan alleen de de Apple’s en IBM’s van deze wereld. De sessie werd dan ook afgesloten met de boodschap ga eens in gesprek met een persoon in jouw organisatie die verschil kan maken en stel de vraag, Goh beste… waarom ….. ?

Durf jij die vraag ook te stellen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s