De financiële top in RTLZ. Geen reden voor hoogtevrees voor de RC

rtlzVorige week was de eerste uitzending van het nieuwe tv-programma ‘Financiële Top.’ Dit betreft een cyclus van 5 weken lang en is op maat gesneden voor ons controllers!

Presentator Rens de Jong bezoekt vijf registercontrollers, werkzaam in de financiële functie bij toonaangevende Nederlandse bedrijven. Hij praat met de RC’s als het financiële geweten van de organisatie. Wat is hun invloed? Hoe drukken ze hun stempel op het bedrijf? Hoe dicht staan ze bij het primaire proces?

In de eerste aflevering stond de business gelijk weer centraal. Het gaat niet om de cijfers maar de wereld achter de cijfers. Tot zover lijkt er niets nieuws onder de zon maar schijn bedriegt. Het gaat erom dat je in die wereld achter de cijfers adequaat en kort op de bal speelt!

In het interview met Maartje Bouvy, CFO van het netwerk bedrijf (NetCo) van KPN, wordt de controller in die zin heel scherp neergezet.

De register controller is analytisch én gedreven om de business te begrijpen en te sturen. Als derde dimensie voegt zij eraan toe dat de taak volwassen controller scherp aan de wind zeilt om gebeurtenissen die materiële impact (kunnen) hebben op de financiële performance direct om te zetten in acties/maatregelen. Het product dat KPN NetCo verkoopt betreft o.a. het beheer van de vaste en mobiele telefonie netwerken. Indien deze door welke reden dan ook met storingen te maken krijgen, dan ligt dat direct op het kritieke pad van de onderneming als dat impact heeft op de klant. Oók voor finance. Wat was de ‘root cause’, wat is de impact, hoe verhouden zich kosten/baten? Waarom gebeuren deze storingen? Als controller speel je kort op de bal in een wereld die in specifiek deze divisie wordt gedomineerd door ingenieurs. In ons eind augustus j.l. verschenen artikel in MCA artikel van Jacques Vervuurt, Remko Renes en ondergetekende noemden we dit Responsive controlling.

De TV uitzending bevat ook korte interviews met een aantal deelnemers, waaronder mijzelf, aan het midzomer Event van juni jl. en borduurt voort op de resultaten uit het RGP-VRC onderzoek over de verschuiving in rolvervulling van de controller over ongeveer 5-10 jaar.

Bezoek hier de programma-website om de reeds uitgezonden afleveringen terug te kijken. Ik ben erg benieuwd naar de volgende afleveringen. Een mooie spiegel voor onze ambitie in het behalen van onze eigen ‘financiële top’ in welke organisatie dan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s