‘I’m a Mac…and I have a dirty secret’:Conflict Minerals’ – Reputatieconflict of juist kans?

Attachment-1

In aanvulling op het heldere betoog ‘Ethical sourcing, window dressing of echte verandering?’ van Arthur Izeboud in Dialogue Magazine III zie ik veel aanknopingspunten om wat verder in te gaan op wat ‘Conflict Minerals’ kunnen betekenen voor de reputatie van organisaties die er mee te maken hebben.

Maak eens een 360 graden rondje op de plaats waar u zich nu bevindt en kijk eens goed naar wat u zoal tegenkomt. Een horloge, een smart phone, het dashboard van uw auto, het verkeerslicht waarvoor u staat te wachten, uw computer, de rits in uw jas, het montuur van uw bril, het uurwerk aan de muur, de bureaulamp, de vulpen waarmee u schrijft. Zomaar een greep uit alledaagse voorwerpen die voor de moderne mens de normaalste zaak van de wereld zijn. Niets mis mee, zo op het eerste gezicht. We maken er allemaal massaal en dankbaar gebruik van, iedere dag weer. Of kleeft er toch een donkere kant aan deze (en vele andere alledaagse) producten?

Ja, helaas is dat het geval. Grondstoffen als tin, goud, wolfraam en tantalum zijn essentieel bij de productie van de hierboven genoemde (en tal van andere) voorwerpen. Deze grondstoffen komen veelal uit de Democratische Republiek Congo en de haar omringende landen. En de handel in deze grondstoffen is grotendeels in handen van milities ter financiering van gewapende en vooral bloedige strijd, waarbij door de jaren heen miljoenen mensen de dood hebben gevonden.

Dat was voor de Amerikaanse SEC aanleiding voor de invoering van een verplichte verslaglegging voor in de VS beursgenoteerde bedrijven en haar toeleveranciers in de keten (en dat betreft derhalve ook niet- Amerikaanse bedrijven) over de herkomst van de z.g. ‘Conflict Minerals’. De SEC verbiedt overigens niet de handel en gebruik van conflict minerals uit landen als Congo, maar wil bereiken dat door middel van verplicht opgelegde transparantie, de vraag naar de mineralen uit de betreffende landen zal afnemen en daarmee de slagkracht van de bloeddorstige militante groeperingen.

De Dodd-Frank Act, zo heet de betreffende wet, is van kracht gegaan in Augustus 2012 en kalenderjaar 2013 zal als eerste verplichte verslagleggingsjaar zal gelden. Het jaarverslag zal hierbij het centrale document worden voor de publieke verantwoording. Arthur Izeboud schreef ook al eerder in het blad Accountant (maart 2013) een helder artikel over het fenomeen Conflictmineralen en nam de lezer mee in de stappen die ondernemingen dienen te nemen in het kader van deze verslaglegging en hoe ondernemingen daarbij geholpen kunnen worden.

Maar er is meer dan alleen maar het uitgangspunt van de verplichte verslaglegging en compliant zijn met de SEC. Het gaat evenzeer om tegemoet te komen aan morale en ethische normen, om vertrouwen en verantwoordelijk gedrag. En hoe dat door uw stakeholders wordt gezien en gewaardeerd. We hebben het dan over reputatie. Wat betekent dit voor de naar schatting 6.000 bedrijven die alleen al in de VS die door de wet geraakt worden vanuit dat perspectief van reputatie? Misschien maakt u wel deel uit van de keten van leveranciers waardoor het ook u raakt. Hoe kijken, naast leveranciers, ook de diverse andere stakeholders zoals consumenten, klanten, media, overheden, aandeelhouders, kredietverschaffers en -analisten en NGO’s naar die bedrijven? Vandaag de dag, en meer dan ooit, staan ondernemingen in de spotlights van het publieke domein. Elke fout of onzorgvuldigheid ligt onder het vergrootglas van potentieel massale (social-) media aandacht. Met een paar klikken kan er een mondiale mobilisatie plaatsvinden tegen bedrijven die steken laten vallen, of onvoldoende verantwoordelijk gedrag demonstreren.

Enough Project
In de VS is bijvoorbeeld een NGO genaamd ‘The Enough Project’ o.a. actief in het bewustmaken van het publiek over de zwarte kant van onze zo geliefde consumentenproducten en roept – gesteund door celebrities en via www.raisehopeforcongo.org – op tot de aanschaf van uitsluitend ‘Conflict Free’ products en om zich daarbij ook direct te richten tot producenten. Op YouTube staan meerdere video’s waarin het ‘naming en shaming’ reeds een feit is. Namen van grote ondernemingen als HP, SonyEricsson, Intel en IBM worden expliciet in beeld gebracht en de titel van één van de video’s ‘I’m a Mac…and I have a dirty secret’ spreekt boekdelen. Deze video’s zijn inmiddels vele honderdduizenden keren bekeken. Wat dat alleen al in geldwaarde betekent als het betaalde reclame zou zijn! Consumenten en investeerders, om maar eens twee belangrijke stakeholdergroepen te noemen, worden op deze manier ‘regulators’ door selectief te worden in wie ze vertrouwen en wie ze het gunnen om zaken mee te doen. Zo krijgt het doorgaans als zacht gepercipieerde fenomeen ‘reputatie’ ineens een keiharde financiële kant. ‘Return on Investment’ heeft een zusje gekregen en ze heet ‘Return on Reputation’.

Het eerder genoemde Enough Project heeft ook een eerste score-lijst opgesteld met grote elektronicabedrijven die door hen onder de loep waren genomen. Publiek beschikbare informatie van de bedrijven zèlf vormde daarbij de basis. Gelukkig werden bedrijven die goede stappen hebben gezet, zoals Intel, HP, Motorola en Apple, geprezen voor hun transparantie. Tegelijkertijd werden bedrijven die achterbleven niet gespaard. Tot die groep behoorden o.a. Sharp, HTC, Nikon en Canon. Uit individuele reacties van die bedrijven blijkt dan dat er wel prioriteit wordt gegeven aan het onderwerp. Een dergelijke ranking brengt dus wel wat in beweging. Het werken aan vertrouwen en reputatie is een permanente opdracht, voor boardroom en alle lagen daaronder. Wie daar steken laat vallen, wordt tegenwoordig linksom of rechtsom keihard afgeserveerd. En omgekeerd: wie dat goed doet streeft de concurrentie voorbij!

Forbes Global Dirty 500
En what’s next? Ik voorspel dat dit nog maar het begin is. Als de eerste verplichte rapportages in 2014 binnen zijn, kun je wachten op meer rankings en score-lijstjes. De ‘Forbes Global Dirty 500’ een utopie? Wie zal het zeggen! En hoezo alleen beursgenoteerde bedrijven? De rationale achter de wetgeving is in de basis voor niet-beursgenoteerde bedrijven net zo relevant.

Ondernemingen doen er daarom goed aan deze nieuwe transparantie-eis vooral als een kans in plaats van opnieuw een administratieve last te zien. Er kan bottom line business- en concurrentievoordeel uit een positieve reputatie ontstaan. Een stevigere basis van vertrouwen, hogere geloofwaardigheid, een lange termijn ‘licence to operate’. Dat moet een bedrijf in essentie gegund krijgen (lees: elke dag weer moet verdienen en waarmaken). Bedrijven die hierbij voorop lopen worden namelijk aantrekkelijker voor o.a. het werven en behouden van talent, investeerders, kredietverschaffers en klanten en verkleinen de risico’s op kostbare juridische procedures.

Return on Dialogue
De Dodd-Frank Act, en dat wat er voor ons hier in Europa vanuit Brussel naar alle waarschijnlijkheid nog op zal volgen, is geen eenmalige afvink-actie. Nee, het is een jaarlijks terugkerende verplichting met kansen wanneer het goed en integer wordt aangepakt. In het samenspel van transparantie, compliance en reputatie is daarom, evenzeer in het dossier van conflict minerals, een permanente en gestructureerde dialoog met de belangrijkste stakeholders van cruciale betekenis. Zij bepalen namelijk uiteindelijk uw succes. Weet wat er leeft onder uw stakeholders. Vertrouwen ze u wel voldoende? Wat mogen ze van u verwachten? Hoe waarderen ze u t.o.v. uw concurrentie? Zorg voor een wisselwerking van informatie (In deze casus dus over de herkomst van grondstoffen), luister naar elkaar, leer elkaar begrijpen en werk zodoende op structurele basis aan vertrouwen en reputatie. En zo kwam er nog een zusje bij. Ze heet ‘Return on Dialogue’. Samen met ‘Return on Reputation’ gaat ze hand in hand met ‘Return on Investment’.

Mr. Ronald Jager, DialogueFirst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s