Waar blijft die nieuwe controller toch? Generatie Z?

Controller Fir for the Future

Mario Cornel, Remko Renes en Jacques Vervuurt delen in het MCA van augustus 2013 de onderzoeksbevindingen van het RGP-VRC onderzoek onder de leden van het VRC. De uitkomsten waren al eerder gedeeld op het VRC Midzomer event in juni dit jaar.

De positionering van de verschillende rollen in een model voor de Controller for the Future kwam tot stand  op basis van twee kenmerken (zie figuur 1):

 • De mate waarin de inzet van de controller meer intern gericht is, dan wel meer extern gericht is op de buitenwereld.
 •  De mate waarin de controller meer gericht is op een rolvervulling binnen de bestaande organisatie en managementcyclus (nadruk op beheersing; ‘de dingen goed doen’), ten opzichte van een inzet van de controller die meer gericht is op het functionere in een context van verandering en flexibiliteit (‘de goede dingen doen’).

Verder werd vastgesteld dat:  ‘Vanuit de onderzoeksresultaten is het opvallend dat de rollen rondom ‘new business’ en strategisch partnerschap hoog scoren. Van   de respondenten verwacht 63% dat deze rollen belangrijker worden in de toekomst ten koste van de meer traditionele rollen als financial control en risicocontrol. Met andere woorden, de beroepsgroep ziet voor zichzelf een rol om te ontwikkelen naar de meer strategische businesspartner rol. In het verleden is eerder onderzoek gedaan naarde rolvervulling en ook daar was de conclusie dat de controller voor zichzelf een ontwikkeltraject ziet richting de business en strategisch partnerschap (Wouters, 2007). Ondanks dat de beroepsgroep deze ontwikkeling voor zichzelf of voor vakgenoten al jaren ziet, lijkt deze ontwikkeling zich dus niet door te zetten in de daadwerkelijke rolvervulling. Anders gezegd: de controllers ontwikkelen zich onvoldoende in de richting die ze voor zichzelf voor ogen hebben. Kennelijk is meer nodig dan het alleen constateren en de wens om er focus op te leggen. Misschien hebben we nog een beperkt voorstellingsvermogen van deze nieuwe rollen. Mogelijk zijn deze rollen ook voor weinigen weggelegd: iets voor de ‘happy few’? Of is het dan toch zo dat we echte New generation controllers (generatie Z) nodig hebben om deze ambitie te realiseren?’

Een interssante invalshoek want zonder  concrete stappen om je ambities te bereiken, blijf je waar je bent. De controller in 2020:  Een goed artikel met een nuttige spiegel voor het vak!

Advertentie

3 gedachtes over “Waar blijft die nieuwe controller toch? Generatie Z?

 1. Marcel Arends 09/18/2013 / 5:45 pm

  Dit was misschien wel het meest teleurstellende deel van de bijeenkomst. Waar blijft de nieuwe controller toch? Een typische controllersaanpak om dan een uitvraag te doen bij de bestaande populatie controllers. De uitkomsten in een grid zetten en vervolgens de aanwezigen vragen zich in een stereotype te herkennen. De uitkomst levert geen enkele out of the box oplossing voor het vak van controlling en de controller voor de toekomst. Controller wordt op deze wijze een zelfde, aan inflatie onderhavig begrip als bijvoorbeeld manager. Wie is er geen manager tegenwoordig? Controllers stand up: WAAK VOOR INFLATIE VAN HET VAK!!

  De vraag zou moeten zijn: Waarom bestaat het vakgebied controlling. Het antwoord op die vraag is simpel: Omdat de mens de zwakste schakel is van elk systeem en controllers bewaken de daarmee samenhangende uitvalsverschijnselen, zodat de machine blijft functioneren. Je hebt toch ook geen controller nodig in de auto van de zaak als je van a naar b rijdt? Er is wel een dashboard om de machine blijvend te checken op adequate werking, maar een dashboard is geen controller. Pas als je een echte fout ‘dreigt’ te maken: Te laat remmen of in slaap vallen, dán heb je een controller nodig. Gelukkig zit vaak mijn vrouw naast me en door een ferme gil grijpt ze dan in.

  De controller van de toekomst moet daarom zintuiglijk zijn, objectief kunnen waarnemen en vooral kijken naar mensen. In de gedachten kruipen van hun overwegingen en inschatten wat het effect is op de machine. Controllers moeten daarmee niet naar de throughput of de output kijken, maar naar de input van elk proces. Voorkomen, beter dan genezen. Bij het totstandkomen van strategie / planvorming betrokken zijn en bij het uitrollen daarvan kijken of het leiderschap en de managementstijl ondersteunend zijn. Controllers leveren daarnaast houdbare perspectieven omdat zij patronen zien en het effect daarvan op de lange termijn uit kunnen zetten. Controllers voeren geen taak uit, maar gaan op in het social network van een bedrijf zonder onafhankelijkheid te verliezen!

  • jacquesvervuurt 10/08/2013 / 10:24 am

   Nog even goed om te reageren op de bijdrage van Marcel Arends.
   In mijn blog van 2 oktober nuanceer ik niet voor niets, dat we niet te strict op zoek moeten gaan naar nieuwe rollen: daarvoor is het werkgebied van de controller van de toekomst te divers.

   Even los daarvan. Ik ben het eens met de stelling dat de controller vooral als professional zijn oren en ogen moet gebruiken om ‘in te kunnen grijpen’ in de sturing van organisaties.
   Maar volgens mij is het net even iets te simpel gesteld dat hij daarmee kan volstaan.
   Juist de metafoor met het dashboard maakt het duidelijk.
   Op het dashboard van de eerste Volkswagen Kever volstonden een snelheidsmeter en een kilometerteller. De inhoud van de benzinetank kon je met een peilstok peilen…
   Hedendaagse auto’s – maar ook het verkeer – zijn veel complexere machines en behoeven dan ook meer meters op het dashboard. De lat is dus inmiddels hoger gelegd.

   Zo kijk ik ook naar de wereld om ons heen. Die wordt complexer en vraagt om nieuwe oplossingen. Het artikel is bedoeld om die ontwikkeling en vernieuwing van het vakgebied te stimuleren en tot nieuwe inzichten te komen. Je zou kunnen zeggen: als basis voor de monitoring en het dashboard van de toekomst.
   Daarbij geldt altijd dat er beroepsoefenaren zijn die hun eigen kompas kunnen en willen volgen. Daar is dan ook niets mis mee. Mooi als iemand dat gevoel van richting feilloos voor zichzelf ontwikkelt.
   Maar laten we uitkijken, dat we daarmee niet blind worden voor ontwikkelingen om ons heen.
   Niet voor niets heette het artikel: ‘Startrekkin’ in the Universe of the Controller’.
   Het universum is groot genoeg voor verschillende beelden van de toekomst….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s