Wij controleren genoeg in onze supply chain. Blijkbaar niet!

supply-chain

Het NRC van zaterdag 4 mei kopt: ook Nederlandse winkelketens laten kleding produceren in Bangladesh. ‘De winkels’: wij controleren genoeg! Verder staat in genoemd artikel dat van een gemiddeld t-shirt   slechts  5% naar de producent gaat en 21% BTW bedraagt. Wat leert ons dit allemaal? Dat ethical sourcing, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid wel gevaarlijk dichtbij komen: namelijk onze eigen portemonnee!

Maar dat is niet het enige. Het leert ons ook dat we heel veel niet weten over welke risico’s we waar lopen, zelfs als we daadwerkelijk maatschappelijk ethisch zouden willen inkopen.  Dan heb je namelijk zicht nodig in de gehele keten van katoen tot T-shirt en de processen en ethiek van alle tussenpartijen. Net zoals de conflictmineralen die in Amerika al tot wetgeving hebben geleid en in Nederland inmiddels ook in het parlement zijn besproken.

En dat inzicht is er niet altijd. Dit kan bewust zijn maar ook onbewust. De (eind) klant verwacht in toenemende mate dat een bedrijf als Primark gewoon zijn gehele ‘supply chain’ethisch beheerst. Een statement als ‘wij wisten het ook niet’ of ‘ja, wij controleren al genoeg’ volstaat dan niet.

Wat moet je dan wél doen. In ieder geval beginnen met verantwoordelijkheid te nemen en transparantie na te streven in je supply chain.  De klassieke regelkring van Deming biedt ook meer dan voldoende aanknopingspunten voor beheersing van je leveranciers en de mate waarin zij de gemaakte afspraken op ‘netjes produceren’, ook daadwerkelijk nakomen. Aan de ‘Plan’ en de ’Do’ ontbreekt het vaak niet maar aan de ‘check’ en de ‘act’ des te meer. Dit stelden wij al eens aan de orde in onze  eerdere post over dit onderswerp: Onze dialoogsessie van 23 mei aanstaande gaat over het ‘hoe’van third party control in supply chain en de inzichten daaruit zullen, zoals altijd bijdragen om handen en voeten te geven aan een daadwerkelijke beheersing van je gehele supply chain.

Een tipje van de sluier: De echte Dialoog?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s