Performance criteria: niet voor de eeuwigheid!

Naamloos

Dat was een klap voor Imtech… De technisch dienstverlener  boekte een strop van 150 miljoen euro vanwege fraude bij een project in Polen en moest ook op projecten in Duitsland afschrijven. Nieuwe topman  Gerard van de Aast kondigde onder andere op Radio 1 stevige maatregelen aan. Een emissie van een half miljard euro aan nieuwe aandelen en daar bovenop aanpassing van de aansturing van de organisatie. “Die aansturing is niet goed gebeurd”, aldus de topman. “We gaan tegen het licht houden hoe we beter het bedrijf kunnen sturen. Daarbij staan de targets niet meer op omzet, maar veel meer op marge en cash en dat zal doorwerken in de beloningssystemen van medewerkers. ” Van de Aast voorzag een aanpassing van de financiële kolom en de manier van rapporteren.” Het stabiliseren van het concern is prioriteit nummer één, aldus een openhartige Van de Aast. Hij heeft de moeilijke klus de technische dienstverlener weer op de rails te krijgen.

Tegen het licht houden
Mij vielen de woorden tegen het licht houden en aansturing op. Performance management gaat precies daarover. Bij performance management bepaalt u wat gemanaged moet worden en op welke criteria u wilt sturen. De juiste criteria bepalen is nog niet zo gemakkelijk. De criteria kunnen veranderen door de tijd. Uiteraard bij een verandering van strategie, maar ook bij gelijkblijvende strategie kunnen criteria waarop u stuurt, veranderen. Net zoals Imtech erachter kwam dat op dit moment het niet de nadruk op omzet moest leggen, maar op marge en cash. Te laat erachter komen dat u de verkeerde key performance indicatoren gebruikt, kan desastreus zijn.

Bottom-up, top-down of data gedreven
Aan te raden is dan ook om periodiek uw performance management tegen het licht te houden. Horen de key peformance indicatoren nog wel bij uw veranderde organisatie? Daarvoor is het essentieel om uw organisatie te doorgronden. Niet alleen uw verdienmodel, maar vooral de feitelijke resultaat drivers als afbreukrisico’s of de zogenaamde lekverliezen, zijn belangrijk. Maar ook de geïnstitutionaliseerde bewegingen in uw organisatie. Hoe u de performance indicatoren bepaalt, is ook een keuze. U kunt bijvoorbeeld kiezen om ze te genereren top-down vanaf de strategie, bottom-up vanaf de medewerkers of vanuit de beschikbare data. Hoe u het ook oppakt, wees u er in elk geval van bewust dat u uw performance management niet voor de eeuwigheid neerzet. Evalueer regelmatig, dan kunt u dat in alle rust kunt doen en bent u op tijd. Bij Imtech gaat het onder de loep nemen van de aansturing ongetwijfeld nu in een stroomversnelling.

Maaike Hendriks, practice leader bij Resources Global Professionals
Reageren? maaike.hendriks@resourcesglobal.com

Zie ook de dialoogsessie over dit onderwerp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s