SEC Conflict Mineralen volgens ‘Dodd Frank Act’ zitten in meer producten dan je denkt.

Op 22 augustus 2012 zijn de definitieve bepalingen aangenomen door de Security and Exchange Commission (SEC) voor bedrijven, die conflictmineralen1 gebruiken. Deze richtlijn heeft verstrekkende gevolgen voor aan de beurs van New York genoteerde bedrijven en haar toeleveranciers die momenteel potentiële conflictmineralen in hun producten verwerken en geen inzicht hebben in de exacte herkomst of dat niet aan kunnen tonen. Medio 2010 was al in de Verenigde Staten de Dodd-Frank Act (Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act) in werking getreden. De Europese Commissie onderzoekt momenteel de toepassing van vergelijkbare regelgeving in Europa.

Het gaat voornamelijk om de artikelen 1502 en 1504 van de Dodd-Frank Act die betrekking hebben op nieuwe verslagleggingseisen betreffende het gebruik van conflictgrondstoffen uit de Democratische Republiek Congo (DRC) en aangrenzende landen, mijnbouwveiligheid en betalingen aan overheidsinstellingen in relatie tot de winning van olie, gas of mineralen.

Artikel 1502 gaat specifiek over “conflictmineralen”. Dit zijn mineralen die in onze elektronica worden verwerkt en waarmee conflicten in Congo in stand worden gehouden. Het artikel vereist van alle geregistreerde bedrijven dat zij het gebruik van deze mineralen melden. Dit zou moeten leiden tot meer transparantie in de handel in mineralen die bijdraagt aan de gewapende strijd in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de financiering van deze strijd.  Voor meer info en detail webcast klik hier. Welke mineralen zijn het dan en waar worden die zoal voor gebruikt?

5 gedachtes over “SEC Conflict Mineralen volgens ‘Dodd Frank Act’ zitten in meer producten dan je denkt.

  1. Paul Swirc 12/23/2012 / 1:11 pm

    Wat in aanvulling op bovenstaande aardig is om te noemen, is dat de Audit Director Roundtable de Conflict Minerals regelgeving als één van de tien 2013- ‘Hot spots’ voor Internal Audit Departments heeft genoemd.
    Op zich is het ook voor de hand liggend dat IAD’s bij Conflict Minerals een rol gaan spelen: beoordeeld moet namelijk worden of het zogenaamde due diligence proces, waarbij de supply chain wordt geanalyseerd, deugdelijk is opgezet en adequaat werkt. Dat is bij uitstek het werkterrein van IAD’s. Uiteraard zal de IAD ook moeten samenwerken met andere afdelingen zoals Compliance, Legal and Procurement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s