Beheersen van incidenten. Kan dat met regels?

Probleem met regels: het incident dat nog nooit heeft plaatsgevonden wordt niet voorkomen. Alle sectoren hebben regulering over zich heen gekregen. Zoals veiligheidsmaatregelen in de luchtvaartsector, de Basel-Akkoorden voor banken en de anti-witwas regelgeving. Uit de sessie blijkt dat er geen sektor is die er niet mee kampt.

Regulering toont de onmacht van de ‘incident stakeholders’ om met elkaar incidenten te voorkomen. Hoe voorkom je dan incidenten met schadelijke materiële consequenties en reputatieschade? Beter is om het aantal incidenten beperkt te houden. Welke mechanismen op het gebied van risicomanagement, control, stress testing en damage control verkies je?

Dat incidenten altijd zullen optreden is duidelijk. Incidenten zijn er altijd, het is een utopie te denken dat je alle incidenten kunt vermijden. Hoe beheers je de negatieve effecten daarvan zo goed mogelijk, is de vraag. Goed incident management is een continu proces:

  1. Preventief door voorafgaand aan de activiteiten zo goed mogelijk risico’s te identificeren en maatregelen te treffen.
  2. Monitoring gedurende de uitvoering van activiteiten, om eventuele incidenten direct te registreren en op te volgen.
  3. Damage control, direct wanneer een incident zich toch voordoet en de schade moet worden beperkt.

Uit de discussie van de Shell-case blijkt dat voorkomen een utopie is. Goede voorbereiding, doorlopende bewaking (monitoring) gedurende de voorbereiding en uitvoering maar ook snelle actie indien zich toch incidenten voordoen, zijn vereisten voor beter incident management. Vanuit de technische omgeving is het rekening houden met plan B eenvoudig voor te stellen.

De deelnemers zien ook in dat ‘het scenario denken’ voor de financieel economische processen ook zeer effectief kan zijn. Ik ben het er mee eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s