Presenteer het bestuur alle risico’s en keuzes: Strategisch business control publieke sector

 
De elementen van strategische business control in de publieke sector zijn intussen aardig bekend. Onzekerheid, onduidelijke toekomst scenario’s en bezuinigingen spelen overal. Hoe ga je daar als concern controller mee om? Van ons als controllers wordt het nodige gevraagd; we zijn uiteraard proactief en flexibel. Maar hoe formuleren we noodzakelijke profiel versterkende ombuigingen? Ombuigingen die tot stand komen na vaststelling van de kerntaken van de organisatie. Met andere woorden: je doet alleen je kerntaken nog, waardoor er een scherper beeld van de organisatie ontstaat. En dat leidt weer tot een sterker profiel. De hamvraag is hoe we het bij onze bestuurders voor elkaar krijgen dat ze daadwerkelijk besluiten nemen, in plaats van besluiten uitstellen. De dialoogsessie ging alle kanten op.

MACHT DOOR CIJFERS

De business controller stelt op basis van analyses voorstellen op om strategische keuzes te onderbouwen. Daarnaast kan hij benchmarks aanleveren om daarmee de kwaliteit in de organisatie te verbeteren.

Zulke benchmarks vormen een uitdaging voor organisaties om van elkaar te leren. Bekijk of andere partijen het beter, dan wel goedkoper kunnen. Waar zou je kunnen uitbesteden, en hoe doe je dat het beste? Bovendien, als het ergens anders beter gaat, kun je met dat argument binnen je eigen organisatie druk op de ketel houden!

Jouw positie als controller vereist dat je op basis van de juiste cijfers

je zaakjes op orde te hebt. Alleen dan kloppen de managementrapportages. Niets is dodelijker voor controllers dan een bestuurder die roept dat de achterliggende cijfers niet in orde zijn. Wanneer dat het geval is, loop je namelijk een extra risico op duikgedrag van bestuurders. Of er komen discussies over de cijfers, terwijl het gesprek juist over de achterliggende oorzaken zou moeten gaan. Als jemacht hebt over cijfers, ben je van onschatbare waarde. Alleen met de goede cijfers kun je waarachtige business control uitoefenen.

 En: Als een zwart scenario realistisch is, zorg er dan voor dat dit bij het bestuur op tafel komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s